21. heinäkuuta 2013

Mikä on sharia-laki?

Sharia on islamin laki. Sharia perustuu Koraaniin, Sunnaan (Hadith, Profeetan sanat ja teot), ijma (oppineiden konsensus) ja qiyas (johtaminen samankaltaisista tilanteista). Se käsittää siviili-, rikos- ja perheasiat. Sharian soveltaminen on yhteensopimaton länsimaisten ihmisoikeuksien kanssa, erityisesti naisten yhdenvertaisuuden kannalta.

Esimerkki sharia-lain avioliittoa ja lasten huoltajuutta koskevista säännöksistä: avioliitto on naisen isän (tai muun miespuolisen huoltajan) ja aviomiehen välinen sopimus, ja miehellä voi olla korkeintaan neljä vaimoa. Mies voi erota vaimostaan suullisella ilmoituksella, kun taas vaimon täytyy pyytää lupa avioeroon ja hänen täytyy esittää painavat todisteet eron perusteluksi. Jos vaimolle myönnetään avioero ja hän menee myöhemmin uudestaan naimisiin, hän menettää lastensa huoltajuuden vaikka isä olisi väkivaltainen.

Sharian rikoslaki on yhtä vastenmielinen länsimaisten arvojen ja naisten oikeuksien kannalta. Sharia sallii naisen kivityksen kuoliaaksi avioliiton ulkopuolisesta seksistä. Myös homoseksuaalisuudesta ja islamin uskosta luopumisesta on määrätty kuolemanrangaistus. Jos nainen ei hunnuta itseään, voi siitä saada sakkoja tai joutua vankilaan, ja sitä voidaan käyttää oikeuttamaan kunniaväkivalta.

Kaikissa sharia-lain käsittelyissä naisen todistus on vain puolet miehen todistuksesta.

...

Sharia-lakia soveltavia "sovittelutuomioistuimia" toimii Britanniassa ja ne ratkaisevat avioliitto-, avioero-, perintö- ja huoltajuusasioita, silloin kun molemmat osapuolet hyväksyvät asian käsittelyn kyseisessä tuomioistuimessa. Nämä tuomioistuimet toimivat tavallisesti moskeijoissa ja tuomareita ei valita eikä valvota minkään riippumattoman laillisen tahon toimesta. Näissä tuomioistuimissa osapuolet eivät useinkaan saa lakineuvontaa tai asianajajaa. Käsittelyä ei kirjata muistiin, eikä valitusoikeutta ole. Kesäkuussa 2011 Britannian parlamentin ylähuoneen jäsen ehdotti, että islamilaiset tuomioistuimet velvoitettaisiin hyväksymään Englannin lain, sillä on olemassa "syvä huoli", että musliminaiset kärsivät syrjinnästä suljetuissa sharia-tuomioistuimissa. Sharia-tuomioistuimia on ehdotettu otettavaksi käyttöön myös Australiassa ja Kanadassa.

Alkuperäinen teksti AHA-foundationin sivuilta: http://theahafoundation.org/issues/sharia-law/



forced marriage trafficking victim


AHA-blogi:

http://give.theahafoundation.org/blog-0/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti